
NHS LA Provision of Mediation Services- Clarification Questions and Answer 

 

NHS LA Clarification  

 

 

Tender Clarification  

Item Question  NHS LA Response  Date 

  
 
1. 

 
 
Please would you clarify whether the mediation providers will have to 
include the cost of rooms/venue hire, or is this charged to the parties 
equally in circumstances where the solicitors or representatives are not 
able to provide a venue, in view of the fact that expenses are limited to 
£150 plus VAT? 
 
 
Is it envisaged that it will be possible for mediations to take place by 
telephone or online in suitable cases? 
 
 
In relation to the statement that "The Authority has a requirement for a 
small number of contracts which will provide a service that will process 
and complete 100-120 cases by mediation annually at all ranges of 
value" please would you clarify how many cases are likely to fall within 
each range of values 1a) - c) and 2 a)-c)? 
 

 
 

Expenses do not include room hire. Expenses will include the mediator's travel 
and accommodation costs (if any). Mediation venues will be provided free of 
charge by the NHSLA’s panel lawyers.  In the event that the parties’ 
representatives are unable to provide a venue the cost of rooms/venue hire will 
be paid by the NHSLA, or equally by the parties. 

 
 

Consideration will be given to different modes of mediation in suitable cases. 
 
 

 
We cannot answer with certainty, but the overwhelming majority of Lot 1 and 2 
mediations are likely to fall within 1b) -  c).  We are unable to respond in relation 
to 2a) - c) because these questions have no value bands 
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My organisation does not currently have Civil Mediation Council 
accreditation status however we are in the process of applying 
for it.  Can we still submit a tender? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Members of my panel do not currently have individual Civil 
Mediation accreditation status however they are in the process 
of applying for it.   Can we still put their names on the tender 
document which will be subject to CMC approval? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Your question is covered by Section 5, paragraph 8.1 of the response document 
Volume 4, which we set below 
 

8.1 Please self-certify whether your 
organisation is a registered 
mediation provider and/or a 
registered mediator of the Civil 
Mediation Council, or if you are 
currently not, you commit to 
obtaining such status prior to 
the commencement of the 
contract. 

Yes ☐ 

No   ☐ 

 

Suppliers who self-certify that they 

meet  

the requirement will be required to 

provide 

evidence of this if they are  

successful at contract award stage. 

 

 
 
 
 
Your question is covered by Section 5, paragraph 8.1 of the response document 
Volume 4, which we set below 
 

8.1 Please self-certify whether your 
organisation is a registered 
mediation provider and/or a 
registered mediator of the Civil 
Mediation Council, or if you are 
currently not, you commit to 
obtaining such status prior to 
the commencement of the 
contract.  
 
 

Yes ☐ 

No   ☐ 

 

Suppliers who self-certify that they 

meet the requirement will be required  

to provide evidence of this if they are 

successful at contract award stage. 
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1. Please confirm the financial arrangements for venue 
provision.  Is this to be a reimbursable expense (in 
which case the expenses cap of £150 is likely to be 
problematic); or do you require these costs to be 
included within quoted mediation fees; or is some other 
arrangement to apply? 

 
 

2. In your definitions of leading, senior and junior 
mediators, are you referring to numbers of personal 
injury/clinical negligence mediations, or are other 
classes of work, such as commercial, community or 
family cases, to be included? 
 
 

3. Is it mandatory for a bidder to offer mediators in all three 
experience categories and, if not, how will the financial 
evaluation work in relation to the band for which no offer 
is made?   If we chose not to use any junior mediators, 
for example, do we still have to quote an hourly rate for 
evaluation purposes? 
 
 

4. Are there are requirements with regards to the 
relationships between suppliers and individual 
mediators?  The documentation suggests that sub-
contracting is prohibited, which would seem to imply that 
all nominated mediators must be employees of the 
supplier.  Is this correct?  Alternatively, if non-employed 
mediators are permitted, are there any restrictions about 
individual mediators appearing on more than one 
tenderer’s proposed panel?   And if such restrictions do 
exist, can you please confirm that a supplier entering 
into discussions with prospective panel members would 
not constitute a breach of the non-collusion 
requirements 

 
 
 
See response to question 1 at the clarification question and answer table. 
 
 
 
 
 
 
Yes. The definitions of leading, senior and junior mediators are referring to numbers of 
personal injury/clinical negligence mediations only. 
 
 
 
 
 
Yes. It is mandatory for a bidder to quote an hourly rate for mediators in all three 
experience categories. For the duration of the contract the supplier can propose new 
mediators at all experience categories. The hourly rate therefore must be agreed in the 
contract for each experience category even if the supplier’s mediators currently only 
fall into one or two experience categories. 
 
 
 
 
 
There are no specified requirements regarding the relationships between suppliers 
and individual mediators. However, the supplier is not permitted to subcontract work 
to mediators not approved by the NHSLA. 
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 Will it be necessary to obtain DBS checks for admin staff 
and/or Approved Mediators (who are not employees)  in 
order for mediation services to be provided (clause 6.6 
of the contract)? 

 
 
 

 Part 2 Section 1 Question 2.1(a)  - the link to the 
webpage does not appear to be working - would it be 
possible to provide a web address? 
 
 

 

 Lot 1 Quality Question 3 - will it be necessary to provide 
an organisational chart where the provider is a 
partnership? 

 
 

 Part 3 Section 1 4.1 - Where audited accounts are not 
produced (e.g. in the context of a private limited 
company) will you accept unaudited accounts? 

 
 
 

 Schedule 3  - can you give any further clarification on 
when the NHSLA may deem it appropriate for the 
Mediation to be subject to hourly rates rather than a 
fixed fee? 
 
 

 In relation to Lot 1 can  you clarify how Mediations will 
be allocated between the 2 (or 3) successful bidders? 
Will there be a system for allocating the cases? 

 
 
 
 

 Please can you clarify how the Approved Mediators will 
be selected for a Meditation?  Will the Supplier be asked 
to suggest one Mediator or will all Suppliers provide a 
suggestion and then the parties will select the Mediator 
that they wish to use? 
 

 
 
Yes. Paragraph 6.6 of the contract imposes a requirement on suppliers to obtain DBS 
checks (or other appropriate body), for all potential staff or persons performing any of 
the services during the term of the contract. This will be at the supplier’s own cost and 
expense and shall take place before the supplier engages the potential staff or persons 
in the provision of the services.  
 
 
We understand the link to which you refer is at Volume 4, Part 2, and question 2.1 (a). 
Please see attached link and web 
address      http://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/102/regulation/57/made 
 
 
 
 
Yes, if the partnership and support staff is comprised of more than 2 personnel. 
 
 
 
If your private limited company’s accounts are exempt from needing an audit 
(reviewed and confirmed by an independent accountant) please supply the unaudited 
accounts that are available with a statement of turnover, profit and loss and cash flow 
for the period(s) subsequent to the date of such accounts. 
 

 

The use of hourly rates will be considered on a case by case basis. 

 

The NHS LA cannot guarantee volumes  of work. The supplier organisations awarded 
contracts will be requested to provide a list of suitable mediators for each mediation, 
and the parties will select the mediator. 

 

The supplier will provide a list of suitable mediators for each mediation and the parties 
will select the mediator. 

 
 

 

http://www.legislation.gov.uk/uksi/2015/102/regulation/57/made


 
 

 Finally (and separate to the above), where the relevant 
person is unavailable (due to prior mediation 
commitments) on 25th November for the validation 
meeting might it be possible to reschedule that meeting 
(providing of course that we get that far in the process!) 
 
 

 Can you clarify the percentage of cases which will be 
personal injury or clinical negligence cases as opposed 
to resolution of disputes arising from claims for legal 
costs? 

 
 
 

 

 
 
 
The validation  meeting is scheduled for 25 November 2016.  A request to rearrange 
the meeting will be given due consideration as appropriate. 
 
 
 
 

We cannot answer with certainty, but the majority of mediations are likely to 
fall within Lot 1. 
 



 
5. 

 

I. Is this tender for services limited to the traditional model of 
mediation: "a private, voluntary, nonbinding process in which a 
neutral third party - the mediator - assists the parties to a 
dispute to find a mutually satisfactory outcome"1? 
 
 

II. If it is not limited to the traditional model, can responses to 
this tender involve more modern modes such as On-line 
Dispute Resolution (ODR) and evaluative formats of neutral 
third party mediation? 
 
 

III. To ensure that our proposal benefits from the relevant 
lessons learnt from the delivery of mediation services by 
previous providers, could you please provide us with a copy of 
the relevant documents upon which the NHSLA based its 
reflections regarding its disappointment with the uptake of 
mediation in 20142? 
 
 

IV. In addition, and more specifically, for the same purpose as III 
above, could you please provide the evaluation criteria, results 
and 360degree feedback relating to: 
 
(a) mediation pilot scheme 3 
 
 
 

(b) project(s) established by the National Health Service 
Litigation Authority (NHSLA), 
Action for Victims of Medical Accidents (AVMA) and Centre for 
Effective Dispute Resolution 
(CEDR) that ran in 2002; and/or 
 
(c) any other similar schemes. 
 
 
 

 

See response to item 1  at the clarification question and answer table. 
Consideration will be given to different modes of mediation in suitable cases. 
 
 
 
 
 

See response to item 1  at the clarification question and answer table. 
Consideration will be given to different modes of mediation in suitable cases. 
 
 
 
 
 

There are no disclosable documents relating to this request. 
 
 
 
 
 
 
 

See pages 36-37 of the NHSLA’s Annual Report and Accounts 2015/16 (21 July 
2016), for the results and outcome of the mediation pilot launched on 31 July 
2014. 
 
See Volume 3, Appendix 2 for the 360 degree feedback questionnaire which 
will be used by the approved suppliers for this contract. 
 
 
 

There are no documents in existence and/or disclosable relating to this 
request. 
 
 
 

 
See above 
 

 

 


