
OFFICIAL

Industry Clarification Questions and Answers
GPA GovPass Cards and Associated Goods

Contract Reference: C1000733

Ref Industry Clarification
Question

Authority Response

1 Can subcontracting be
utilised for specific
components of the project?

- If so, are there any
restrictions or
guidelines we
should be aware of?

The Supplier is entitled to sub-contract its obligations under this
Contract to subcontractors, ensuring they comply with the
obligations under this Contract as set out in Section 8 of the
Mid-Tier Core Terms V1.2. Please refer to Mid-Tier Schedule 27
Key Subcontractors V1.0 for further information around
restrictions and Section 8 of C1000733 Attachment 5 Standard
Questionnaire V2.0 viewable on Contracts Finder.

2 Our company has recently
started trading, and our
financial history is limited.
How does the procurement
process accommodate
companies with a short
financial trading history?

Please provide alternative means demonstrating financial status
if this is not available (e.g. forecast of turnover for the current
year and a statement of funding provided by the owners and/or
the bank, charity accruals accounts or an alternative means of
demonstrating financial status). This information has been
added to C1000733 Attachment 5 Standard Questionnaire V2.0
and is viewable on Contracts Finder.

3 Could you please provide
the estimated value of the
contract?
This information will help us
assess our capacity and
commitment appropriately.

The maximum contract value is £2m (ex-VAT) over the 5 year
contract term.

4 Who is the current supplier
and how long have they
been supplying the work?

Previously, cards and printers have been supplied by Universal
Smart Cards Limited who have supplied the initial 100,000 cards
for this project.

5 Cards are encoded and
pre-personalised with
DTC printer

○ Is this just
black ink, it
refers to
greyscale
but we
assume
that it is
black.

○ Is the
pre-perso
on one
side or
both? (the
artwork
suggests
its just the

Yes - our DTC printers perform all the encoding and print on two
sides in black ink. Our retransfer printers are used for our
internal bureau service or are installed in building pass offices
for final personalization.

Not all of the printers are used for encoding.

Yes, laminate is required, the front of the card will be laminated.

https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1


back of the
card)

○ Are these
printers
performing
all the
encoding, if
so, why are
only 2
encoders
required
across all
10 DTC
printers.

○ It asks for
laminate
(1000
cards), is
this
required?
What is
being
laminated?
Is it just the
back of the
card?

6 We assume the retransfer
printer applying the photo,
colour elements, the
expiry date and the
name?

○ It makes
sense for
this side to
be
laminated.

○ There are
ribbons
that can
provide the
colour print
and
laminate in
one
process.

○ Why is
there are
need for an
encoder at
this stage?
Is it doing
some

Please see the answer to question 5 above.



secondary
encoding?

7 Is it possible to provide a
"ISO 27001 certification"
instead of "Cyber
Essentials certification"?

Yes, with the supporting Statement of applicability (SOA) to
support the ISO27001 Certification. Please refer to Section 10 of
C1000733 Attachment 3 Statement of Requirements GovPass
Cards and Associated Goods V2.0 which has been updated and
is viewable on Contracts Finder

8 I have a few questions that
will help quote the correct
products regarding the
attached Price Schedule.

Numbers 7,8,9 & 10
are these just blank access
control cards to be quoted
on or preprinted access
control cards please.

Number 7, 8, 9 & 10 refer to blank access control cards as
detailed within section 3 of the C1000733 Statement of
Requirements GovPass Cards and Associated Goods V2.0
which provides full details of the requirement.

9 Numbers
17,18,19,20,,21,22,23,24,25,
26,27,28,29,30,31
It is mentioned that
proposed printer models, 1,2
and 3, please can you
confirm which printers they
would prefer as there are
many different
manufacturers of card
printers and it would prove
difficult to assess like for
like.

Please refer to Section 3.12 of the C1000733 Statement of
Requirements GovPass Cards and Associated Goods v2.0
document for information around the minimum requirements for
the three printers requested.

10 Please can I ask whether
specification 7.1 for
Quality should be
considered a mandatory
requirement for the
GovPass tender. There
are no systems being
provided or system
integrations as part of the
specification, the contract
is essentially buying and
selling of goods. I feel this
requirement will preclude
suppliers from bidding.
We do hold ISO 27001
and Cyber Essentials
certification. If at a later
date the winning supplier
is required to encode the
cards and/or provide print
management software,

Evaluation Assurance Level (EAL) 5+ Common Criteria
documentation, as detailed in the C1000733 Statement of
Requirements GovPass Cards and Associated Goods V2.0
document is a mandatory requirement.

https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1


then if successful in our
bid we would commit to
carrying out the
certification below. I’m
discussing this point with
the hardware
manufacturers Matica and
Evolis to see whether
they even hold this
certificate.

11
You have asked for us to
recommend 3 printer
types along with the
Evolis that needs to be
provided. In the pricing
matrix it has printer
volumes of 10 per printer.
Is it the intention that you
will require a total of 40
printers for the contract or
only 10 base don the
printer model that you
decide to go with?

We anticipate requiring 40 printers to create the finished cards
based on 120,000 cards per year. It is likely that we will procure
a range of printers (up to the 4 requested) to provide
redundancy however the quantities are indicative and therefore
the quantities ordered may differ to what is shared in the Pricing
Schedule depending on business need.

12
There is no reference to
any maintenance required
for the printers is this
correct? or are you
intending to have
maintenance included?

Maintenance is not part of the requirement

13
You have asked for
pricing for 4 card types, at
120,000 cards per year. Is
it the intention to take
480,000 cards per year or
will it be a total of 120,000
split against each card
type.

As detailed in C1000733 Attachment 3 Statement of
Requirements GovPass Cards and Associated Goods V2.0 we
require 120,000 cards per year, and each order will be for a
minimum of 120,000 cards. The four card options on the pricing
schedule are limited to what we anticipate ordering over the life
of the contract and to provide the GPA with options should we
choose to adopt a 16kb card in the future, in addition to the 32kb
card. It is undecided at this stage if we will order recycled cards
over standard PVC as it is dependent on the final pricing.

14
For the SAM AV3 Cards -
What size SIM punch is
required as it is available
in 2 sizes – Mini SIM
(2FF) or Micro SIM (3FF)

We require the option to purchase both Mini SIM (2FF) and
Micro SIM (3FF). The Pricing schedule has been updated at V2
to reflect this. Please see C1000733 Attachment 4 Price
Schedule V2 on Contracts Finder.

15
For the common criteria
certification can I confirm

Yes, the common criteria certification requirement detailed at
para 7.1 of C1000733 Attachment 3 Statement of Requirements
GovPass Cards and Associated Goods V2.0 is in regards to the

https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1


that this certification is for
the NXP Chip which will
be provided and that you
want to see confirmation
that it conforms to the
common criteria
standard?

NXP Chip.

16 There appears to be an error
in para. 6.1 of the
Specification, which states
…

The GPA estimates a need
for 120,000 cards per year
and therefore anticipate a
minimum order quantity of
120,000 cards per year in
batches of 120,000 per
order. However, there are no
committed volumes within
this contract. The GPA will
place a purchase order
when the need arises in line
with the successful
supplier's priced response.
The GPA reserves the right
to place no orders under this
contract.

If GPA needs 120,000
cards per year will GPA
order in a single
batch/order.

The requirements at para 6.1 in C1000733 Attachment 3
Statement of Requirements GovPass Cards and Associated
Goods V2.0 is correct.

There is no guarantee of an order however GPA currently
requires 120,000 cards per year and therefore these will be
ordered in batches of 120,000, as per C1000733 Attachment 4
Price Schedule V2 which requests for prices based on an order
of 120,000 cards.

Should GPA require more than 120,000 cards in a year then an
additional order for 120,000 cards will be placed.

17 Is there a word copy
available rather than the
PDF so that answers can
be submitted in the
document?

A word copy has been made available of C1000733 Attachment
2 How to Bid and C1000733 Attachment 5 Standard
Questionnaire V2.0 on Contracts Finder. If you prefer you are
able submit these in either the original PDF format or the newly
uploaded word format.

18 Associated Goods: Is it
compulsory to bid or offer
on all or any of those
"Associated Goods"?
Can we bid/offer only on
some of the "Associated
Goods" which we are able
to offer? But would a
partial bid on "Associated
Goods" have a negatively
impact on our "Total
Evaluated Price",
compared to another

Suppliers must supply all goods detailed in Section 3 C1000733
Attachment 3 Statement of Requirements V2.0 and C1000733
Attachment 4 Pricing Schedule V2.0, viewable on Contracts
Finder. Within the pricing schedule pricing must be entered for
every item. Any bids that fail to submit pricing for all items will be
rejected.

https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1


bidder who bids on all
"Associated Goods" but at
higher prices?

19 Should we provide
provide a valid ‘Common
Criteria’ EAL5+
Certification‘ when
submitting the bid or after
submitting the bid?
QUALIFICATION -
TECHNICAL 5.2 and
How to Make Your Bid
1.2.6 seem to suggest
slight differently.

As per Section 7.1 C1000733 Attachment 3 Statement of
Requirements V2.0 and question 5.2 of C1000733_Attachment
2 How to Bid v3.0, you are required to submit the Common
Criteria EAL5+ Certification as part of your bid. Please see the
applicable documents on Contracts Finder.

20 If we do not have enough
sample cards (10 cards
per casing), could we
submit as many as we
can? Or can we submit a
combinatioin of 10 cards
but with different casing?

The GPA has reviewed the number of cards required to
adequately test conformity to the statement of requirements and
we have decided that for the evaluation an absolute minimum of
5 cards per type is required. If possible we would still prefer to
receive 10 cards per type, however your bid will be discounted if
you are not able to send the revised minimum of 5 cards per
type. This change has been updated in C1000733 Attachment 2
How to Bid V3.0. Please see the applicable document on
Contracts Finder.

21 Are we required to label
the cards samples that
will be posted?

We have reviewed the instructions in C1000733 Attachment 2
How to Bid and amended these so the supplier is required to
label the card samples for testing. Please ensure the card
samples submitted are clearly labelled with the following
information: supplier name (your company), card type, quantity
of card submitted. This change has been updated in C1000733
Attachment 2 How to Bid V3.0. Please see the applicable
document on Contracts Finder. Recognising that this is a late
change, if you have already posted the card samples to be
tested for evaluation, and they do not comply with the revised
labelling requirement, then the cards received will still be
accepted, as long as we can identify which supplier sent the
card samples.

22 Please can you send a
copy of Schedule 22
(Insurance Requirements)
which is referred to in
section 17. Insurance of
the Core Terms –
Mid-Tier.

We have reviewed the documents and have now uploaded
Mid-Tier Schedule 22 (Insurance) into C1000733 Attachment 6 -
Award Form - Terms and Conditions and Schedules V3.0. A
revised copy of the Mid-Tier Core Terms has also been
uploaded into this folder. Please see the applicable documents
on Contracts Finder.

23 Is there any opportunity
for the deadline to be
extended to the 25th

The GPA has reviewed the current deadline of 11th March 2024
and we can accommodate an extension to the bid deadline to
25th March 2024. As a reminder, for GPA to receive the sample
cards you are required to supply the following information a

https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
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March to enable our test
cards to be delivered?

minimum of 48 hours in advance of the delivery date to
naomi.clarke@gpa.gov.uk: date of delivery, name of
delivery driver, name of courier company, registration plate of
Vehicle, as detailed in Section 4 Testing C1000733 Attachment
3 How to Bid V3.0. The new deadline for receipt of bids and
sample cards has been amended in C1000733 Attachment 1
About the Procurement V2.0 and available on Contracts Finder.

24 Could we deliver the
samples in person?

We have reviewed the request to deliver the card samples
required in person and can accommodate this if it is not possible
to deliver these via courier. If you are wishing to deliver your
card samples in person you are required to email
naomi.clarke@gpa.gov.uk 48 hours in advance of the delivery
with the following information:

Date of delivery, delivery drivers name, registration plate of
vehicle.

If you are delivering the card samples in person you are
required to deliver these to the following address:

Goods-in entrance, Clive Steps, King Charles Street, London,
SW1A 2AQ.

Please ensure the package is clearly labelled with the following:
Naomi Clarke, 100 Parliament Street, Room 1.42, London,
SW1A 2BQ.

We will not be able to accept any deliveries that are not clearly
labelled with this information.

25 The Authority (GPA) is
sharing the following
guidance after reviewing
the request for
sub-contractor details as
contained within
C1000733_Attachment
5_Standard
Questionnaire V2.0

For clarity, and to reduce the amount of information required
from bidders, within C1000733_Attachment 5_Standard
Questionnaire V2.0 Part 1, 1.2(b)-(i) and 1.2(b)-(ii), the definition
of sub-contractors includes the suppliers supply chain up to and
including the manufacturer of the four primary smart cards
requested within C1000733 Attachment 4 Price Schedule v2.0,
lines 7-10. Details of the supply chain/manufacturer of the
Associated goods, detailed in C1000733 Attachment 4 Price
Schedule v2.0 lines 14-37, is not required within
C1000733_Attachment 5_Standard Questionnaire V2.0 Part 1,
1.2(b)-(i) and 1.2(b)-(ii).

Failure to answer any question within C1000733_Attachment
5_Standard Questionnaire V2.0 will result in your bid being
rejected.

mailto:naomi.clarke@gpa.gov.uk
https://www.contractsfinder.service.gov.uk/notice/7301afcc-cbcd-4147-a51d-2dad80cd9931?origin=SearchResults&p=1
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