
No. Question Authority Response 

1 
Please can the Authority confirm the Security 
Classification of this tender/contract. 

Security Classification is Official-Sensitive - 
Security Aspect Letters (SAL) have been added 
to the attachment area in DSP 

2 

Please can the Authority provide an 
attachment area on the DSP for the upload of 
the Custom Import duty statement in support of 
the DEFFORM 47 and the same for the Form 
1686 if the contract is above OFFICIAL. 

If required, please include forms as part of the 
DEFFORM 47 attachment 

3 

One of the pass/fail criteria in the ITT is that 
the system must be passive. Please could you 
confirm if that is that correct, or whether active 
radar systems will be considered (as was 
implied at the industry day)? 

The ITT is correct, the system must be able to 
be passive. However, please refer to the 
response to question 5 which details systems 
that have an active component 

4 

Is there still the aspiration to move forwards 
with a Community of interest at a later date in 
this space to offer a framework (not related to 
the UCR directly) for further C-UAS capabilities 
into RN and wider MOD 

Yes, we hope to do so in the next financial year. 

5 

In the tender documentation the implicit choice 
for RF-based technology seems too 
contradictive to the requirements (R1.1-1.3) to 
detect various drone types and models, 
explicitly including self-build hobbyist’s drones. 
The way the tender is currently phrased 
suggests that a CUAS-radar-only solution will 
not be compliant. Can clarify whether: 
1. (active) radar-only solutions are eligible, 
2. a solution based on a combination of radar 
and RF is eligible 
 
The justification for eligibility solutions based 
on radar technology are well-prepared to 
address the whole spectrum of UAS threats, 
including self-build hobbyist’s drones (and 
radio-silent drones) 

To avoid mutual interference on deployed 
platforms and to meet the timescales of the 
UCR, the system must be passive. If there is an 
active element on the system proposed to be 
fielded in respect of this ITT then that active 
element must be disabled for the duration of the 
trial, further the vendor shall describe and 
validate how the active component has been 
disabled and provide evidence on each day of 
the trial. 
There is currently a core C-UAS programme 
being stood up between now and the end of 
FY22/23 that will be a vehicle for the 
consideration of the slightly longer-term view of 
integrated solutions. 

6 

 
The timeline to deliver a response by 4 Jan 23 
is not something we can achieve due to our 
internal processes. Is there any chance that an 
extension can be given due to Christmas etc 
between now and the deadline? 
 

Due to the time constraints of the UCR and the 
timeframes for the follow-on activities, we are 
unable to extend the deadlines. 



7 

Section B, key dates table, last line, states 
"Delivery of Additional Systems if contract 
option exercised" with a date of "By 31 March 
2023". 
 
Para D49 Stage One Tech Eval Criteria, R12.1 
states "The 10 off systems shall be able to be 
supplied by March 2023 to support immediate 
deployment". 
 
Schedule 2, line 3 states "Option to purchase 
up to 11 further systems on 
successful completion of the Sea Trial... 
February 2023 through to February 2025". 
 
Therefore, can you please confirm that the 
quantity required is 1 + 11 = 12? 
 
And that the delivery profile is as per the 
Schedule 2, commencing in March 2023 to 
complete no later than February 2025 so 1 
system every 2 months? Or that is an error and 
you want them all in March 2023? 
 
Given the scoring criteria of pass/fail for 10 
systems (should probably be 11 systems) for 
delivery in March 2023 it would imply you know 
someone has these systems on the shelf and 
therefore the competition is simply being run 
as a formality. We ask because we do not 
have that full quantity on the shelf for such a 
fast delivery, but we are confident our solution 
will outperform anyone else at the 
demonstration which we could support, to be 
followed by additional systems 6 to 9 months 
later (due to supply chain lead times) 

The total quantity of systems required is:  
1 + 11 =12. 
 
The delivery of systems to theatre is gated by 
the velocity that DE&S complete the safety 
cases and ship fit work on a per platform/vessel 
basis which in turn is gated by identifying which 
system is selected. Therefore, whilst all units 
must be contracted for, the systems must be 
delivered up as follows - this is the latest date 
the systems can be delivered: 
 
March - 2 systems 
April - 4 systems 
May - 2 systems 
June - 2 systems 
July - 2 systems 
 
Please note that DE&S, given this is a priority 
UCR, may complete the safety case work and 
ship fit work in advance of these dates so an 
accelerated delivery ahead of the above dates 
is highly desirable. 

8 
Please can the Authority confirm the exact 
quantity of systems that will be purchased 
under the option buy? 

Please refer to the response to question 9 

9 

There is conflicting information with regards to 
the delivery of the Option systems. 
 
Schedule 10 – 7.1 states delivery of multiple 
systems by 31/03/23. 
 
Section B,  Key Tendering Activities states - 
Delivery of Additional Systems if contract 
option exercised by 31/03/23. 
 
Schedule 2 – SOR states – Option to purchase 
up to 11 Further systems – delivery date Feb 
2023 to Feb 2025. 
 
Please can the Authority confirm the delivery 
requirements for the Option systems. 

We confirm the total delivery is 1 (for sea trial 
and onward shipping to theatre) +11 (for 
shipping to theatre) = 12. 



10 
Please can the Authority confirm when and 
what training is to be provided by the winning 
bidder in support of the Sea Trials. 

None - the sea trial is to evaluate the system in 
a similar way to the land trial. The equipment 
will be operated by the supplier. 

11 

Please can the Authority confirm how, where 
and what technical support is required during 
the sea trials and how many days this support 
will be required for. 

The sea trial will be 1-2 days (tbc). Technical 
support will be as the land trial, that is, one 
operator and one maintainer 

12 

Schedule 10 Statement of Requirement – R3.1 
& R3.2. 
 
Does the <3m mast that we intend to use at 
the land-based demonstration event need to 
be supplied with the system for the Sea Trial 
and each of the any subsequent systems 
procured? 

The 3m limit is for the land trial given the nature 
and constraints of the site. For the sea trial the 
antenna is perhaps likely to be fitted on top of 
the ships bridge, bridge wing or they may be 
more than one antenna fitted to the platforms 
guard rail to address any wooding issues. The 
sea trial plan is currently being composed and 
vessel sourced, further, a preferred system is 
yet to be selected. A combination of those 
elements is required to understand the sea trial 
constraints on the vendor. As soon as 
information is available on the sea trial and 
platform this will be shared 

13 

Schedule 2 Schedule of Requirements Items 1 
& 3. 
 
Does the delivery of either of these require the 
prime contractor to provide bespoke antenna 
mounting brackets, cables, control station 
mounting or conduct any form of installation 
activity on board a platform? 

DE&S are currently delivering up the ship fit 
work. Until Navy Dev have selected a system 
then DE&S will be unable to complete this work. 
We expect the selected system vendor to work 
very closely with DE&S with regards to ship fit. 
However, it is highly likely that DE&S/Royal 
Navy will perform the actual install in theatre 
and not the vendor. 

14 

Can the Authority please confirm the number 
of Business Days which shall apply to 
Condition 20 in Schedule 3 ‘Contract Data 
Sheet’ with respect to the time period within 
which the Contractor must provide the 
Deliverable Quality Plan following Contract 
Award. 

30 days after contract award 

15 

 
Can the Authority please confirm that the 
following paragraph under ‘Performance 
Management’ in clause 46 of the MOD Terms 
and Conditions shall only apply following a 
failure by the Contractor to deliver the 
goods/services on the agreed/contracted date: 
 
“If, in order to deliver the goods/services, the 
Contractor sources anything through their 
supply chain subcontractors they shall not 
charge any additional mark up or profit, on 
those costs they have paid, when calculating 
prices to be charged to the Authority.” 
 

Yes 



16 

Can the Authority confirm JSP 440 was 
detailed incorrectly at R8.3 and that 
Government Functional Standards GovS 007: 
Security should have been claimed in its stead. 
 
For normal day-to-day protective security 
requirements UK Defence Contractors (FSC 
(ListX)) that are undertaking contracts that 
include DefCon 659A are required to comply 
with the national security provisions contained 
in the GovS 007: Security issued by the 
Cabinet Office in its capacity of UK National 
Security Authority. 
 
There is, therefore, normally no need for JSP 
440 to be provided to FSC (ListX) contractors 
for protective security reasons. Indeed, the 
GovS 007: Security is specifically referenced in 
DefCon 695A Ed 09/21 as the security 
regulations with which contractors must be 
legally compliant. 

Confirmed 

17 

Authority requested to confirm that they will be 
providing target UAS for the Demonstration 
event, including arranging any clearances 
required to operate a UAS from the site? 

Confirmed 

18 

Authority requested to confirm that they will be 
providing target UAS for the Demonstration 
event, including arranging any clearances 
required to operate a UAS from the site? 

The EO sensors will not be activated, the radar 
will be activated but not manned. We are not 
cross referencing the system performance 
against what a radar can detect, rather we are 
assessing performance within a typical ships 
environment - a high RF environment. 
Therefore, there will be no data to share. 

19 
Authority requested to confirm if access to 
radar and EO sensor data installed at PTP will 
be available for the Demonstration event? 

Due to the availability of Naval assets, we 
cannot confirm this until closer to the event. 

20 

Authority requested to confirm that they will be 
providing target UAS for the Sea Trial, 
including arranging any clearances required to 
operate a UAS from the ship? 

Confirmed 

21 

Authority requested to confirm that the 
Authority will be responsible for all platform 
integration and certification requirements for 
the Sea Trial in Feb 2023? 

In the time between the land trial completion 
and sea trial start we will work together to 
understand the integration requirements which 
we expect the vendor to provide input to. The 
successful system is likely to be temporarily 
fitted to the platform and therefore the burden is 
expected to be low/negligible. Any certification 
requirements outside the information previously 
provided by the vendor will be led by Authority 
although it should be noted that input will be 
required from the vendor. 



22 
Authority requested to confirm that platform 
integration, installation and assurance of the 
11 systems is outside the scope of this tender? 

Confirmed 

23 
Authority requested to confirm the target 
platform class for the optional 11 systems? 

We are unable to provide this pre contract 
award. If this question is about integration, then 
this system will be a temporary fit given this is a 
UCR. Further information about the target 
vessels is sensitive and will not be provided pre 
contract award 

24 

The U.S. DOD has had significant success for 
similar requirements by leveraging Wide-Area 
Infrared Sensing systems for persistent 
surveillance (optical radar). Is the Authority 
considering the advantages of these 
capabilities for this requirement? 

The ITT covers the UCR only. See response to 
question 5 paragraph 2 which describes the 
longer-term ambitions for Royal Navy 

25 
What architecture and networks is the 
Authority seeking to utilise for this capability 
requirement? 

For the UCR this will be a stand-alone system 
with no networking. See response to question 5 
paragraph 2 which describes the longer-term 
ambitions for Royal Navy 

26 

Is the total budget allocated against 11 
systems (must the price of 11 systems be 
under this budget) or will the Authority consider 
fewer but more capable systems under this 
budget? 

A total of 12 systems are required, the first 
system being the unit used for sea trial, which 
upon successful trial, will be shipped to theatre 

27 
Is the Authority expecting to be able to 
integrate CUAS effectors as a future uplift? 

See response to question 5 paragraph 2 which 
describes the longer-term ambitions for Royal 
Navy 

28 
D49 R12.1 stipulates 10 off systems. Schedule 
2 Items 1 and 3 total 12 off systems. Which is 
correct? 

Please see answer to question 9. 

29 

D49 R6.1 Requirement is detailed as ‘Power 
Supply’. However, the Criteria text details 
SAPIENT. Could the Authority confirm that this 
question relates to SAPIENT and 
interconnectivity rather than ‘Power Supply’? 

Confirmed 

30 

 
Where the Technical Response online 
questions give a drop-down list yes or no 
answer rather than a text box - is selecting yes 
where we comply) sufficient to gain the 
maximum mark for that question or should we 
upload additional evidence documents to 
supplement the yes/no answer? 
 

Where evidence has been requested, please 
provide it. Where evidence has not been 
requested, please be aware that those elements 
will be tested at trial 



31 

D51 details the evaluation criteria for the 
demonstration event. This includes measures 
of effectiveness against system performance. It 
does not include any assessment of claimed 
library coverage (noting that D49 R10.1 and 
10.2 identify the potential for library-based 
systems to be submitted). Can the Authority 
therefore confirm that, in order to assess 
performance at the demonstration event, that 
each planned launch location will utilise a UAS 
identified from a system’s declared library? 

No 

32 
R1.23. Does an accurate GPS location count 
as a bearing readout? 

No 

33 

D51 Can the Authority also confirm whether 
the detection of a wide range of drones will be 
added to the weight of the score or rather than 
(for instance) a single drone type from each 
category is enough to get the applicable 
score? 

There are specific tests for multiple drones 
(R1.8 - R1.16), the assessment and weighting 
are as specified in the ITT 

34 

D51 When assessing the ability to detect 
several drones simultaneously, does that 
include drones of different types? Does that 
include two or more drones of the same type 
and model? Would the scoring be influenced 
by the ability to detect a variety of such pairs of 
drones? 

We will be flying a mix of drones and the scoring 
is as defined in the ITT. We believe this is 
clearly specified in the assessment criteria 

35 

D51 - regarding the need to discriminate 
between drones on different bearings, what 
separation angle is expected to be tested? 
Also, in the case the system creates an 
uncertainty range in the bearing, is an overlap 
between the two uncertainty ranges 
considered to be non-compliant? 

We cannot confirm the separation angle as this 
would invalidate the testing at the land trial 
event. If there was an overlap between two 
uncertainty ranges, then this would not be non-
compliant 

36 

R1.25 is there an expected number of true 
drones within the tested hour? Is there any 
data on the RF environment against which a 
low false alarm rate is tested? 

We cannot confirm the number of true drones 
flown in advance as this would invalidate the 
testing at the land trial event. The RF 
environment is representative of a Royal Navy 
vessel emitter fit 

37 Which platform will the sea trial be on? 
Due to the availability of Naval assets, we 
cannot confirm this until closer to the event. 

38 
Please can you provide the platform types for 
installation for the rest of the orders. 

Please see response to question 23 

39 
Will a schedule be provided for installations 
with locations and when will this be shared? 

Installation will be carried out by the Authority; a 
delivery schedule is shown at the response to 
question 7 



40 

Currently the sea trial is to take place with 1 
unit on the 27th of February. How many days 
are you allowing to carry out the trial and then 
to initiate Option 1, to allow delivery by 31st 
March 2023? 

Between 1-2 days, to be confirmed 

41 

Could you please clarify what counts as 
delivered? Would you accept a testing 
certificate or a shipping receipt if there aren’t 
enough days to deliver physical units between 
Option 1 being invoked and the 31st of March 
2023? 

Please see response to question 7 

 


